Smuđ "Orli" (jedna porcija)
Potrebno: 300g filiranog smuđa isečenog na štapiće debljine 1cm, 1dl piva, 1 jaje, 3 kašike brašna, soli po potrebi.
Umutiti 3 kašike brašna, 1 jaje, 1dl piva i malo soli. Štapiće smuđa uvaljati u brašno, staviti u smešu, izvaditi i peći na vrelom ulju 3 do 4 minuta.
Dimljeni šaran (4 porcije)
Potrebno: 2kg očišćenog šarana, 5g soli, 1 limun, 1 veza peršunovog lista, malo vinskog sirćeta i 1dl maslinovog ulja.
Očišćenog šarana usoliti sa 5g soli, ostaviti da odstoji 48 sati. Staviti da se dimi oko 5 sati, potom ga skinuti, iseći na šnicle i peći na roštilju 15-ak minuta sa stalnim prelivanjem napravljenom marinadom od vinskog sirćeta, maslinovog ulja, limuna i peršunovog lista.
Filirani som (4 porcije)
Potrebno: 2kg očišćenog soma, 5g soli, 1 limun, 1 veza peršunovog lista, malo vinskog sirćeta i 1dl maslinovog ulja.
Ispanglovati (otkostiti) meso soma, skinuti kožu, iseći na filete, osoliti sa 5g solii stavljati na vruć roštilj. Peći oko 10 minuta uz stalno prelivanje napravljenom marinadom od vinskog sirćeta, maslinovog ulja i limuna i peršunovog lista.
Kao prilog služiti krompir salatu. Za piće se preporučuju bela vina (važi za sve recepte).